W dniach 17-18 września br. na terenach wystawowych oddziału Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kościerzynie odbyły się 23. Krajowe Dni Ziemniaka oraz targi „Jesień w polu i ogrodzie – Kościerzyński Dzień Ziemniaka”, współorganizowane przez Łódzki ODR zs. w Bratoszewicach oraz IHAR-PIB – Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie.

Głównym celem spotkania była próba odbudowania dawnej pozycji ziemniaka w polskiej kuchni poprzez zachęcanie konsumentów do zwiększania spożycia. Służyły temu prezentacje przez koła gospodyń ciekawych rozwiązań kulinarnych z ziemniakiem w roli głównej oraz szeroko pojęta edukacja – charakterystyka odmian dostępnych na rynku, informowanie o różnych typach kulinarnych (A, B, C) i przeznaczeniu poszczególnych odmian oraz promocja odmian krajowych i regionalnych.

W imieniu organizatorów targi otworzyli: dyrektor oddziału ŁODR w Kościerzynie Dorota Ryl wraz z reprezentującą wojewodę łódzkiego Elżbietą Kusideł, prezydentem miasta Sieradza Pawłem Osiewałą, profesorem Edwardem Arseniukiem – dyrektorem IHAR-PIB w Radzikowie oraz dyrektorem oddziału regionalnego ARiMR w Łodzi Pawłem Begierem. Tegoroczne Dni zgromadziły 140 wystawców, w tym 45 firm specjalizujących się w produkcji ziemniaków i wszystkie działające na rynku krajowym firmy hodowlano-nasienne. Oprócz stoiskowej sprzedaży kwalifikowanych sadzeniaków różnych odmian zorganizowano polową kolekcję promocyjną (łącznie 112 odmian wpisanych do krajowego rejestru oraz odmiany z Katalogu Wspólnotowego). Zwiedzającym kolekcję udostępniono broszury z opisem najważniejszych cech prezentowanych odmian. Wystawę wybranych i perspektywicznych 40 odmian ziemniaka (jadalnych i dla przemysłu spożywczego) z krajowego rejestru można było także obejrzeć na stoisku IHAR. Dyżurujący specjaliści z Bonina i Jadwisina udzielali informacji na temat odmian i kryteriów ich doboru do uprawy na różne kierunki użytkowania oraz rozwiązywania problemów w ochronie.

W pierwszym dniu targów odbyły się seminaria szkoleniowo-dyskusyjne, których tematyka cieszyła się dużym zainteresowaniem:

  • Ochrona ziemniaka przed szkodnikami – dr inż. Tomasz Erlichowski (IHAR-PIB, ZNiOZ Bonin)
  • Choroby ziemniaka – nowe, stare problemy – dr inż. Jerzy Osowski (IHAR-PIB, ZNiOZ Bonin)
  • Uprawa ziemniaka na najwcześniejszy zbiór – dr inż. Barbara Lutomirska (IHAR-PIB, Oddz. Jadwisin)
  • Racjonalne nawożenie plantacji ziemniaka – dr inż. Cezary Trawczyński (IHAR-PIB, Oddz. Jadwisin)
  • Jak zwiększyć konkurencyjność uprawy ziemniaka jadalnego– dr Wojciech Nowacki (IHAR-PIB, Oddz. Jadwisin)
  • Integrowana ochrona ziemniaka – prof. Katarzyna Rębarz -SYNGENTA

Odbyły się również pokazy kulinarne i degustacja potraw z ziemniaków. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mieleszynie (gmina Bolesławiec) przygotowywały na scenie dwie potrawy: kotlety ziemniaczane i pierogi ruskie. Do skosztowania ustawiały się kolejki chętnych i dla nikogo nie zabrakło tych smakowitości.

Konkursy

W drugim dniu odbyło się wiele konkursów:

„Ziemniaczane inspiracje – najlepsza potrawa z ziemniaka”, w którym udział wzięło 8 podmiotów:

– Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną”

– Koło Gospodyń Wiejskich w Rudzie

– Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Rakowiczanka”

– Zenon i Beata Borowscy

– Stowarzyszenie „Nasza Przyszłość” Brzeźnio

– Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi „Przyszłość dla Żelisławia”

– F.H.U. Bogumiła Sobieraj z Jezior

– Koło Gospodyń Wiejskich w Orchowie

Za najsmaczniejszą potrawę uznano gołąbki ziemniaczane, przygotowane przez Stowarzyszenie „Nasza Przyszłość” z gminy Brzeźnio, a wyróżnienie przyznano Stowarzyszeniu na Rzecz Rozwoju Wsi „Przyszłość dla Żelisławia” za szagówki kraszone skwarkami z gotowaną kapustą.

„Najcięższa kościerzyńska pyrka” – dla producentów ziemniaków, w którym udział wzięło 9 rolników. Najcięższa okazała się bulwa odmiany Bellarosa o wadze 1488 g, która urosła na polu Józefa Pawlikowskiego ze Stefanowa Ruszkowskiego w gminie Brzeźnio.

„Najdłuższa obierka z pyrki” – dla odwiedzających. Najdłuższą obierkę, 136,5 cm, wystrugała Iwona Stefanek z Glinna Kolonii w gminie Warta.

„Rzut pyrką do koszyka” – najcelniej rzucał Wowa Pobieda ze Zduńskiej Woli. Uczestników konkursów uhonorowano dyplomami oraz nagrodami.

Konsumencki konkurs jakości kulinarnej – na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka XXIII Krajowych Dni Ziemniaka.

Do konkursu prowadzonego przez pracowników IHAR w Boninie firmy hodowlano-nasienne zgłosiły łącznie 6 odmian o wyróżniającym się smaku i walorach kulinarnych, które zaszyfrowano pod numerami od 1 do 6. W konkursie uczestniczyły następujące odmiany:

– Lech – Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR

– Ignacy – Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o. w Strzekęcinie

– Annalena – Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o.o.

– Lady Christl – Agriana Sp. z o.o.

– Tacoma – Norika Polska Sp. z o. o.

– Lilly – Solana Polska Sp. z o. o.

Ziemniaki po obraniu zalano wrzącą wodą i ugotowano. Wszyscy chętni po skosztowaniu każdej odmiany wybierali tę – według nich – najsmaczniejszą poprzez wrzucenie do urny odpowiedniego numerka.

I miejsce w tegorocznej edycji konkursu otrzymała Annalena (hodowca Europlant). Właściciel zwycięskiej odmiany otrzymał puchar oraz dyplom XXIII Krajowych Dni Ziemniaka.

Program

XXIII Krajowych Dni Ziemniaka i targów „Jesień w polu i ogrodzie – Kościerzyński Dzień Ziemniaka”

Kościerzyn k. Sieradza, 17-18 września 2016 r.

Imprezy odbywają się w sobotę 17.09. (w godz. 10.00-16.00) i w niedzielę 18.09. (w godz. 9.00-16.00)

Wystawa maszyn i środków do produkcji ziemniaków oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej

  • Oferta odmianowa firm i hodowli roślin (kwalifikowane sadzeniaki i nasiona)
  • Zwiedzanie poletek demonstracyjnych odmian ziemniaka zarejestrowanych w Polsce
  • Pokaz polowy maszyn do technologii produkcji i zbioru ziemniaków
  • Wystawa odmian oraz prezentacja objawów chorób i szkodników wraz z konsultacją metod zwalczania
  • Pokaz kulinarny potraw z ziemniaka
  • Konkurs kulinarny na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka
  • Konkursy z „kościerzyńską pyrką” w roli głównej
  • Doradztwo w zakresie postępu biologicznego, technologicznego, organizacyjnego i marketingu
  • Kiermasze, potrawy z ziemniaków, występy regionalnych zespołów artystycznych
  • Kiermasz kościerzyńskich ziemniaków jadalnych
  • Kiermasze: kwiatów, krzewów i urządzeń do ogrodu
  • Wydawnictwa rolnicze

Program pokazów, konkursów i seminariów szkoleniowych

Sobota, 17 września

10.00-16.00 – Wystawa rolicza i ogrodnicza

11.00-12.00 – Oficjalne otwarcie XXIII Krajowych Dni Ziemniaka

12.00-12.50 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Ochrona ziemniaka przed szkodnikami

12.50-13.40 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Choroby ziemniaka – nowe, stare problemy

13.40-14.30 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Technologia uprawy na najwcześniejszy zbiór

14.30-15.20 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Racjonalne nawożenie plantacji ziemniaka

15.20-16.00 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Jak zwiększyć konkurencyjność ziemniaka

17.00-22.00 – Spotkanie towarzyskie wystawców i zaproszonych gości

Niedziela, 18 września

09.00-16.00 – Wystawa rolnicza i ogrodnicza

09.30-13.30 – Zgłoszenia do konkursu dla producentów ziemniaka „Najcięższa kościerzyńska pyrka”

11.00-14.00 – Pokaz polowy maszyn do technologii produkcji i zbioru ziemniaków i innych maszyn rolniczych

11.00-13.00 – Konkursy „Ziemniaczane inspiracje – najlepsza potrawa z ziemniaka”

11.30-13.30 – Konkursy z kościerzyńskimi pyrkami

12.00-16.00 – Występy regionalnych zespołów artystycznych

13.00-14.00 – Konkurs jakości kulinarnej wybranych odmian ziemniaka

14.00-15.00 – Podsumowanie konkursów

16.00 – Zakończenie targów