Upowszechniane wiedzy z zakresu działań profilaktycznych ukierunkowanych na ograniczanie ryzyka wystąpienia i rozprzestrzeniania się bakteriozy pierścieniowej ziemniaka

TERMINY SZKOLEŃ:

30.09.2024/01.10.2024-IHAR-PIB Oddział w Boninie – szkolenie skierowane do producentów nasiennych* 03.10.2024-IHAR- PIB Radzików – szkolenie skierowane do producentów towarowych oraz pracowników ODR*

PROGRAM RAMOWY SZKOLENIA:

  1. Wprowadzenie – prezentacja stanu bakteriozy pierścieniowej w Polsce i w krajach UE
  2. Biologia bakterii Clavibacter sepedonicus – sprawcy bakteriozy pierścieniowej
  3. Diagnostyka bakterii Clavibacter sepedonicus – omówienie schematu wykrywania bakterii
  4. Sposoby rozprzestrzeniania się bakteriozy pierścieniowej ziemniaka
  5. Nadzór fitosanitarny nad produkcją ziemniaków w Polsce
  6. Prewencja bakteriozy pierścieniowej na etapie uprawy i zbioru oraz podczas transportu i przechowywania.
  7. Czyszczenie i dezynfekcja jako podstawowy zabieg profilaktyczny ograniczający występowanie bakterii Clavibacter sepedonicus 8. Dyskusja i wnioski

Udział w szkoleniu jest bezpłatny; liczba miejsc ograniczona – decyduje kolejność zgłoszeń

Zgłoszenia na szkolenie proszę przesyłać mailowo do dnia 15.09.2024 na adres mailowy: p.dederko@ihar.edu.pl * Istnieje możliwość uczestnictwa on-line

Szkolenie finansowane jest ze środków Ministerstwa Rolnictwa

i Rozwoju Wsi w ramach programu Dotacja Celowa 2024

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi