dr inż. Tomasz Erlichowski, mgr Krystyna Żalejko, dr inż. Janusz Urbanowicz

IHAR – PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie

e-mail: erlichowski@ziemniak-bonin.pl

Promocja ziemniaka wśród konsumentów miejskich – główny cel XXI Krajowych Dni Ziemniaka w 2014 roku w Warszawie

Ziemn. Pol. 2015, 1: 43-45, il.

Streszczenie

Festyn odbył się 5 października 2014 r. na Rynku Nowego Miasta w stolicy. Głównymi organizatorami KDZ i Warszawskiego Święta Chleba był Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie oraz Centralna Biblioteka Rolnicza w Warszawie. Współorganizatorami – Cech Piekarzy w Warszawie, Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie, Stowarzyszenie Polski Ziemniak, Praska Giełda Spożywcza, Polskie Młyny SA, Państwowe Muzeum Etnograficzne i Towarzystwo Uniwersytetów Ludowych. Celem wystawy była m.in. poprawa wizerunku ziemniaka jako składnika racjonalnej diety człowieka, ukazanie wszechstronności ziemniaka i możliwości wykorzystania zarówno w tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni, prezentacja różnorodnych odmian – w postaci wystawy tematycznej i przygotowanych próbek, obejmujących wszystkie główne typy kulinarne ziemniaka, upowszechnienie rzetelnej wiedzy o walorach odżywczych ziemniaka i jego racjonalnym użytkowaniu. W konkursie jakości kulinarnej 6 ugotowanych odmian ziemniaka wytypowanych przez firmy hodowlano-nasienne (właścicieli odmian) pierwsze miejsce otrzymała odmiana Bohun (HZ Zamarte), II miejsce przypadło odmianie Mariska (hodowca Agrico B.V.), a III otrzymała Belana (hodowca EUROPLANT GmbH). Konkurs zorganizowała i poprowadziła specjalistka z Zakładu IHAR w Boninie mgr Irena Stypa.

Słowa kluczowe : Krajowe Dni Ziemniaka

Dr. Eng. Tomasz Erlichowski, MA Krystyna Żalejko, dr inż. Janusz Urbanowicz

IHAR – PIB, Seed and Potato Protection Plant in Bonin

E-mail: erlichowski@ziemniak-bonin.pl

Promotion of potato among urban consumers – the main goal of the 21st National Potato Days in 2014 in Warsaw

Peanuts. Half. 2015, 1: 43-45, il.

summary

The festival was held on October 5, 2014 at the New Town Square in the capital. The main organizers of the KDZ and Warsaw Bread Festival were the Seed and Potato Protection Plant in Bonin and the Central Agricultural Library in Warsaw. Co-organizers – the Bakers’ Guild in Warsaw, the Baking and Pastry Cooperative in Warsaw, the Polish Potato Association, the Prague Food Exchange, Polish Mills, the National Ethnographic Museum and the Society of Folk Universities. The purpose of the exhibition was improving the image of potato as a component of a rational human diet, showing the versatility of potato and the possibility of using it in both traditional and modern cuisine, presentation of various varieties – in the form of a thematic exhibition and prepared samples, covering all the main culinary types of potato, dissemination of reliable knowledge about the nutritional values ​​of potato and its rational use. In the culinary quality competition of 6 cooked potato varieties selected by breeding and seed companies (owners of varieties) the first place went to the Bohun variety (HZ Zamarte), the second place went to Mariska (the breeder Agrico B.V.), and the third was Belana (the breeder EUROPLANT GmbH). The competition was organized and led by Irena Stypa, a specialist from the IHAR Plant in Bonin.

Keywords: National Potato Days

mgr inż. Hanna Gawińska-Urbanowicz

IHAR – PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie

e-mail: h.gawinska@wp.pl

Wykorzystanie pułapki Burkarda do oceny stężenia zarodników z rodzaju Alternaria

Ziemn. Pol. 2015, 1: 18-21, il., bibliogr.

Streszczenie

Podjęto próbę oceny stężenia zarodników w powietrzu oraz wpływu warunków pogodowych na ich obecność z wykorzystaniem wolumetrycznej pułapki Burkarda. Badania prowadzono we współpracy z firmą Bayer Crop Science. Stężenie zarodników monitorowano w Boninie i Przytocku w okresie od czerwca do września. W Boninie odnotowano znaczne zróżnicowanie stężenia maksymalnego. Największy wysyp zarejestrowano w lipcu i sierpniu. W zebranej populacji dominowały zarodniki A. alternata . Stwierdzono, że masowy nalot zarodników występuje podczas przedłużających się okresów z wyższymi dobowymi temperaturami powietrza i przemiennie występującymi opadami deszczu. Dobowa okresowość rozprzestrzeniania się zarodników wskazywała szczyt ich pojawu głównie wieczorem i nocą.

Słowa kluczowe : Alternaria, Burkard Manufakturing Co Ltd, stężenie zarodników, urządzenie pomiarowe, ziemniak

MSc. Hanna Gawińska-Urbanowicz

IHAR – PIB, Seed and Potato Protection Plant in Bonin

E-mail: h.gawinska@wp.pl

Using the Burkard trap to assess the concentration of Alternaria spores

Peanuts. Half. 2015, 1: 18-21, illustration, bibliography

summary

An attempt was made to assess the concentration of spores in the air and the impact of weather conditions on their presence using a Burkard volumetric trap. The research was conducted in cooperation with Bayer Crop Science. Spore concentration was monitored in Bonin and Przytock in the period from June to September. In Bonin there was a significant variation in the maximum concentration. The largest dump was recorded in July and August. A. sperm dominated in the collected population. It was found that a massive spore coating occurs during prolonged periods with higher daily air temperatures and alternating rainfall. The daily periodicity of spore spread indicated the peak of their appearance mainly in the evening and at night.

Keywords: Alternaria, Burkard Manufakturing Co Ltd, spore concentration, measuring device, potato

mgr inż. Irena Stypa

IHAR – PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie

e-mail: irenastypa@wp.pl

Analiza struktury odmianowej nasiennictwa ziemniaka w Polsce w 2013 roku

Ziemn. Pol. 2015, 1: 4-9, il., bibliogr.

Streszczenie

Zastosowano metodę porównawczo-opisową oraz porównań i analogii. Strukturę odmianową analizowano na przykładzie odmian o największym udziale w produkcji nasiennej Polski w latach 2012 i 2013. O dnotowano duży spadek powierzchni plantacji nasiennych. Zakwalifikowano polowo 4759 ha, tj. 1,6% całkowitej powierzchni uprawy ziemniaka w Polsce. 66% ogólnej powierzchni nasiennej zajmuje 25 czołowych odmian o udziale w reprodukcji powyżej 1%. Odmiany jadalne stanowią 50%, przeznaczone do przetwórstwa spożywczego 35% i skrobiowe 15%. Dominują na rynku nasiennym (pow. 3%): wczesna Vineta, bardzo wczesne Denar i Lord oraz średnio wczesna Tajfun. Wzrastająca liczba odmian zagranicznych, często nie zbadanych w naszych warunkach przyrodniczo-klimaty-cznych i niedostosowanych do lokalnych preferencji, powoduje rozdrobnienie produkcji i obrotów na rynku nasiennym. W grupie tej przeważają odmiany jadalne o cechach podobnych do cech odmian polskich.

Słowa kluczowe: odmiany ziemniaka, rynek nasienny w Polsce, struktura odmianowa, ziemniak

MSc. Irena Stypa

IHAR – PIB, Seed and Potato Protection Plant in Bonin

E-mail: irenastypa@wp.pl

Analysis of the variety structure of potato seed in Poland in 2013

Peanuts. Half. 2015, 1: 4-9, illustration, bibliography

summary

The comparative-descriptive method as well as comparisons and analogies were used. Varietal structure was analyzed on the example of varieties with the largest share in Poland’s seed production in 2012 and 2013. A large decrease in the area of ​​seed plantations was noted. 4759 ha were classified in the field, i.e. 1.6% of the total potato cultivation area in Poland. 66% of the total seed surface is occupied by 25 leading varieties with a reproduction proportion of over 1%. Edible varieties constitute 50%, intended for food processing 35% and starch 15%. They dominate on the seed market (over 3%): early Vineta, very early Denar and Lord, and medium early Typhoon. The growing number of foreign varieties, often not studied in our natural and climatic conditions and not adapted to local preferences, causes fragmentation of production and turnover on the seed market. Edible varieties with similar characteristics to Polish varieties predominate in this group.

Key words: potato varieties, seed market in Poland, variety structure, potato

mgr inż. Piotr Barbaś

IHAR – PIB, Zakład Agronomii Ziemniaka w Jadwisinie

e-mail: p.barbas@ihar.edu.pl

Ochrona plantacji ziemniaka przed zachwaszczeniem

Ziemn. Pol. 2015, 1: 11-17, il., bibliogr.

Streszczenie

W ochronie chemicznej zjawisko znoszenia cieczy opryskowej można zniwelować poprzez zastosowanie rozpylaczy antyznoszeniowych. Coraz częściej używa się rozpylaczy eżektorowych, które pracują przy wyższych ciśnieniach cieczy, zapewniając większą energię kropli, w wyniku czego mają większy zasięg i są mniej podatne na wiatr. Dzięki specjalnej konstrukcji rozpylacza z wkładką eżektorową następuje zassanie z zewnątrz powietrza i napowietrzenie kropel. Powstają duże krople o zredukowanej masie, gdyż są wypełnione pęcherzykami powietrza. W momencie zderzenia z opryskiwaną powierzchnią pęcherzyki pękają, zwiększając stopień rozpylenia cieczy. Krople wytwarzane przez rozpylacz eżektorowy nieco gorzej pokrywają powierzchnię roślin, ale doskonale penetrują łan, dzięki czemu idealnie nadają się do zabiegów herbicydami doglebowymi przed- i powschodowymi oraz do stosowania herbicydów systemicznych.

Słowa kluczowe: herbicydy, ziemniak, zwalczanie chwastów

MSc. Piotr Barbaś

IHAR – PIB, Potato Agronomy Plant in Jadwisin

E-mail: p.barbas@ihar.edu.pl

Protecting potato plantations against weeds

Peanuts. Half. 2015, 1: 11-17, illustration, bibliography

summary

In chemical protection, the drift of spray liquids can be eliminated by using anti-drift nozzles. Ejector atomizers that operate at higher liquid pressures are increasingly used, providing greater droplet energy, as a result of which they have a longer range and are less susceptible to wind. Due to the special design of the atomizer with an ejector insert, outside air is sucked in and the drops are aerated. Large droplets with reduced mass are formed as they are filled with air bubbles. At the moment of collision with the sprayed surface, the bubbles burst, increasing the degree of atomization of the liquid. Drops produced by the ejector atomizer slightly cover the plant surface, but perfectly penetrate the crop, making them ideal for pre- and post-emergence soil herbicide treatments and for systemic herbicides.

Key words: herbicides, potato, weed control

dr Witold Karnkowski

Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa Centralne Laboratorium w Toruniu

ul. Żwirki i Wigury 73, 87-100 Toruń, e-mail w.karnkowski@piorin.gov.pl

Warsztaty EPPO nt. mątwika ziemniaczanego ( Globodera rostochiensis ) i mątwika agresywnego ( G. pallida )

Ziemn. Pol. 2015, 1: 21-24; bibliogr.

Streszczenie

Warsztaty odbyły się w lutym 2013 r. w Edynburgu w ramach 19. Spotkania Panelu EPPO ws. Środków Fitosanitarnych dla Ziemniaka. Uczestniczyło w nich 36 osób z kilkunastu krajów europejskich. Omówiono procedury pobierania prób na gruntach przeznaczonych pod uprawę ziemniaków na sadzeniaki oraz ziemniaków jadalnych oraz działania w razie stwierdzenia mątwików tworzących cysty na ziemniaku i programy zwalczania tych mątwików umożliwiające uprawę ziemniaków konsumpcyjnych i przemysłowych na porażonych gruntach. Uznano za konieczne m.in. opracowanie standardu EPPO nt. pobierania prób gleby w celu badań na obecność mątwików tworzących cysty, określenie postępowania w przypadku stwierdzenia cyst mątwików bez żywej zawartości w glebie osypanej z przesyłek ziemniaków przeznaczonych na eksport, opracowanie standardu nt. metodyk badań nad identyfikacją patotypów mątwików w różnych krajach.

Słowa kluczowe: Globodera rostochiensisGlobodera pallida, mątwik agresywny, mątwik ziemniaczany, standardy EPPO, wykrywanie, ziemniak

dr Witold Karnkowski

Chief Inspectorate for Plant Protection and Seed Production Central Laboratory in Toruń

ul. Żwirki i Wigury 73, 87-100 Toruń, e-mail w.karnkowski@piorin.gov.pl

EPPO workshop on potato cyst nematode (Globodera rostochiensis) and aggressive cyst nematode (G. pallida)

Peanuts. Half. 2015, 1: 21-24; bibliogr.

summary

The workshop was held in February 2013 in Edinburgh as part of the 19th Meeting of the EPPO Panel on Phytosanitary Measures for Potato. 36 people from over a dozen European countries participated in them. Sampling procedures on soil intended for seed potatoes and edible potatoes, as well as actions in the case of potato cyst nematodes and programs for controlling these cyst nematodes enabling the cultivation of consumer and industrial potatoes on infested soil were discussed. It was considered necessary, among others development of the EPPO standard on soil sampling for research on the presence of cyst-forming nematodes, determination of the procedure in the case of finding nematodes cysts without live content in soil dumped from consignments of potatoes intended for export, development of a standard on research methodologies for the identification of nematodes patches in different countries .

Keywords: Globodera rostochiensis, Globodera pallida, aggressive cyst nematode, potato cyst nematode, EPPO standards, detection, potato

dr hab. Zbigniew Czerko, prof. nadzw.

IHAR – PIB, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka w Jadwisinie

05-140 Serock, e-mail: z.czerko@ihar.edu.pl

Poradnik przechowalnika. Część I

Ziemn. Pol. 2015, 1: 32-42, il., bibliogr.

Streszczenie

Zestawienie najbardziej użytecznych parametrów, określających właściwości ziemniaków, środowiska przechowywania, typowych rozwiązań przechowalni i zasad eksploatacji. Zbiór najbardziej przydatnych dla przechowalnika danych, zestawionych w tabelach i w postaci wykresów. Składa się z 4 części, które będą się ukazywały w 2015 r. w kolejnych numerach kwartalnika: 1. Właściwości fizyczne, fizjologiczne i mechaniczne przechowywanego materiału. Właściwości środowiska przechowywania. Definicje podstawowych pojęć w przechowalnictwie i ich jednostki, 2. Sposoby przechowywania. Elementy techniczne budowy przechowalni. Maszyny stosowane w przechowalnictwie, 3. Zasady utrzymania optymalnych warunków przechowywania, 4. Sposoby ograniczania strat przechowalniczych

Słowa kluczowe: definicje pojęć w przechowalnictwie, eksploatacja przechowalni, przechowywanie, właściwości ziemniaków, ziemniak

dr hab. Zbigniew Czerko, prof. Associate.

IHAR – PIB, Potato Storage and Processing Plant in Jadwisin

05-140 Serock, e-mail: z.czerko@ihar.edu.pl

Storage guide. Part I.

Peanuts. Half. 2015, 1: 32-42, illustration, bibliography

summary

A list of the most useful parameters determining the properties of potatoes, storage environment, typical storage solutions and operating rules. A collection of the most useful data for the storage of data, summarized in tables and in the form of charts. It consists of 4 parts, which will appear in 2015 in subsequent issues of the quarterly: 1. Physical, physiological and mechanical properties of the stored material. Storage environment properties. Definitions of basic concepts in storage and their units, 2. Storage methods. Technical elements of the storage building. Machines used in storage, 3. Rules for maintaining optimal storage conditions, 4. Ways to reduce storage losses

Keywords: definitions of terms in storage, storage operation, storage, potato properties, potato