Ziemn. Pol. 2024, 4: 41-48, il., bibliogr., abstr., streszcz.
Streszczenie
Przedstawiono wstępne wyniki oceny skali produkcji ziemniaków w 2024 r., ale także zgłaszane przez rolników – producentów ziemniaka zmiany, jakie są konieczne, by w przyszłości rozwój branży był bardziej dostosowany do potrzeb rynku krajowego i eksportu. Barierą w produkcji są braki w dostępności kwalifikowanego materiału sadzeniakowego i jego wysokie ceny, obowiązujące przepisy w zakresie bezpieczeństwa fitosanitarnego, źle funkcjonujące doradztwo odmianowe oraz wysokie marże handlowe sieci sklepowych. Konsumenci ziemniaków potrzebują z kolei prawdziwej wiedzy o walorach odżywczych ziemniaka jako warzywa, wiedzy o wartości użytkowej odmian oraz krótkich, lokalnych łańcuchów dostaw.
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo fitosanitarne, odmiany, powierzchnia uprawy, rynek, ziemniak
Current status, barriers and new trends inproduction and operation of the polish potato market in 2024
Abstract
The paper presents preliminary results of the assessment of the scale of potato production in 2024, as well as changes reported by farmers – potato producers, which are necessary for the industry’s future development to be more adapted to the needs of the domestic market and export. Barriers to production are the lack of availability of qualified seed material and its high prices, applicable regulations on phytosanitary safety, poorly functioning variety consulting, and high trade margins of store chains. Potato consumers, in turn, need proper knowledge about the nutritional value of potatoes as a vegetable, the utility value of cultivars, and short, local supply chains.
Keywords: cultivation area, market, phytosanitary safety, potato, varieties
Anna Pawłowska, Dominika Boguszewska-Mańkowska, Anna Bilska-Kos, Krzysztof Treder
Ziemn. Pol. 2024, 4: 8-16, il., bibliogr., abstr., streszcz.
Streszczenie
Zrozumienie mechanizmów tolerancji ziemniaka na suszę glebową i wysoką temperaturę jest ważnym aspektem poznawczym, mogącym istotnie przyspieszyć postępy prac w hodowli nowych odmian ziemniaka odpornych na niekorzystne warunki środowiska. Susza i wysoka temperatura stanowią coraz większy problem w rolnictwie, dlatego celowe jest tworzenie odmian dobrze tolerujących te stresy. Narzędziem wspomagającym może być test określający ekspresję genów kodujących akwaporyny. Zwiększona ekspresja akwaporyn w warunkach stresowych może wskazywać, że dana odmiana lepiej toleruje warunki stresu suszy.
Słowa kluczowe: akwaporyny, susza, ziemniak
The impact of drought and high temperature on the expression level of aquaporin-coding genes
Abstract
Understanding the mechanisms of potato tolerance to soil drought and high temperature is an essential research aspect that can significntly accelerate progress in breeding new potato cultivars tolerant to unfavorable environmental conditions. Drought and high temperatures are an increasing problem in agriculture. Thus, it is advisable to create genotypes that tolerate these stresses well. A test that determines the expression of genes encoding aquaporins can be a tool supporting this goal. Increased expression of aquaporins under stress conditions can indicate that a given variety tolerates drought stress conditions better.
Keywords: aquaporins, drought, potato
Jarosław Plich
Ziemn. Pol. 2024, 4: 3-8, il., bibliogr., abstr., streszcz.
Streszczenie
Rak ziemniaka jest chorobą kwarantannową wywoływaną przez grzyb Synchytrium endobioticum. Z braku efektywnych metod chemicznego zwalczania tego patogenu najskuteczniejszą formą ochrony jest uprawa odmian odpornych. Niestety bardzo niewiele odmian ziemniaka wykazuje odporność na wirulentne patotypy tego grzyba. W oddziale IHAR-PIB w Młochowie zidentyfikowano nowy gen odporności Sen2, który warunkuje odporność ziemniaka na wszystkie przebadane patotypy S. endobioticum. Jak dotąd nigdzie na świecie nie opisano genu warunkującego odporność na tak szerokie spektrum patotypów. Ze względu na unikatowość tego źródła odporności podjęto działania w celu szybkiego wprowadzenia go do programów hodowlanych i wytworzenia puli nowych polskich odmian ziemniaka kompleksowo odpornych na wirulentne patotypy S. endobioticum. Opisano drogę od zidentyfikowania genu Sen2 w jednostce naukowej aż do wprowadzenia go do komercyjnych programów hodowlanych w dwóch polskich spółkach hodowli ziemniaka. Opisana ścieżka jest doskonałym przykładem wdrożenia wyników badań naukowych do praktyki rolniczej, którego efekt jest bardzo istotny zarówno pod względem naukowym, jak i społecznym, ale posiada także duży potencjał rynkowy.
Słowa kluczowe: hodowla, odporność, rak ziemniaka, ziemniak
Sen2Potato – new perspectives in breeding potato varieties resistant to virulent pathotypes of the fungus Synchytrium endobioticum causing potato wart disease
Abstract
Potato wart is a quarantine disease caused by the fungus Synchytrium endobioticum. Due to the lack of effective chemical treatments, cultivating resistant cultivars is the most effective way to control the pathogen. Unfortunately, there is a shortage of potato cultivars resistant to virulent pathotypes of the fungus. A new resistance gene, Sen2, was identified at IHAR-PIB Młochów. This gene provide resistance against all tested pathotypes of S. endobioticum and no gene providing resistance to such broad spectrum pathotypes has been described so far. Due to the unique nature of this resistance source, actions were taken to quickly introduce it into breeding programs and create a pool of new Polish potato cultivars comprehensively resistant to the virulent pathotypes of S. endobioticum. Here, we describe a way from the identification of the Sen2 gene in research Institute to its introduction into commercial breeding programs in two Polish potato breeding companies. Described path is an excellent example of implementing the results of scientific research into agricultural practice, the effect of which is very important both in scientific and social terms, but also has great market potential.
Keywords: breeding, potato, potato wart, resistance
Bartosz Płóciennik, Białoskórska, Włodzimierz Przewodowski
Ziemn. Pol. 2024, 4: 17-30, il., bibliogr., abstr., streszcz.
Streszczenie
Pomimo że w ostatnich kilku latach obserwuje się coraz większe zainteresowanie wpływem nanocząsteczek złota koloidalnego (AuNPs) na wzrost i rozwój różnych roślin, nadal jest to obszar słabo zbadany, szczególnie w kontekście wpływu na rośliny in vitro ziemniaka. Przedstawiono wyniki doświadczenia, w którym jednowęzłowe fragmenty kultur in vitro trzech zróżnicowanych odmian ziemniaka tetraploidalnego (Amarant, Gwiazda i Jubilat) umieszczano w pożywce wzrostowej MS z dodatkiem różnych stężeń nanocząsteczek koloidu złota i dokonywano ich okresowej oceny fenotypowej podczas inkubacji w warunkach fitotronowych. Celem eksperymentu była analiza wpływu badanych nanocząsteczek koloidu złota na szybkość wzrostu oraz regenerację tkanek badanych kultur in vitro ziemniaka.
Słowa kluczowe: kultury in vitro, mikropropagacja, nanocząsteczki, ziemniak, złoto koloidalne
Influence of colloidal gold nanoparticles on the growth rate and regeneration of in vitro potato culture tissues
Abstract
Although in recent years there has been a growing interest in the effect of colloidal gold nanoparticles (AuNPs) on the growth and development of various plants, this is still an area that has been poorly studied, especially in the context of the effect on in vitro potato plants. This paper presents the results of an experiment in which single-node fragments of in vitro cultures of three diverse tetraploid potato varieties (Amarant, Gwiazda and Jubilat) were placed in MS growth medium with the addition of various concentrations of gold colloid nanoparticles and their periodic phenotypic assessment was performed during incubation in phytotron conditions. The aim of the experiment was to analyze the effect of the tested nanoparticles on the growth rate and tissue regeneration of the tested in vitro potato cultures.
Keywords: colloidal gold, in vitro cultures, micropropagation, nanoparticles, potato
Wioleta Stochła-Potentas
Ziemn. Pol. 2024, 4: 30-41, il., bibliogr., abstr., streszcz.
Streszczenie
Zmiany klimatu i degradacja środowiska stanowią zagrożenie dla Europy i reszty świata. Nowe strategie produkcji rolnej kładą duży nacisk na ochronę środowiska i zrównoważony rozwój w harmonii z naturą. Konieczne jest zatem opracowywanie nowych metod przywracania naturalnych mechanizmów stabilności środowiska zarówno w społeczności mikroorganizmów, jak i roślin uprawnych. Jednym z najbardziej istotnych kierunków rozwoju i wdrażania metod biologicznych w ochronie roślin jest wykorzystywanie biopreparatów opartych na bakteriach, grzybach i wirusach. Rola biopreparatów polega na przywróceniu żyzności gleby, zapewnieniu roślinom substancji biologicznie czynnych (np. hormonów lub witamin), poprawie odżywiania roślin, np. azotem i fosforem, oraz biologicznej ochronie przed fitopatogenami. Przedstawiono korzyści ze stosowania biopreparatów w rolnictwie i uprawie ziemniaków, zasadę działania biopreparatów oraz omówiono kilka rodzajów biopreparatów na wybranych przykładach.
Słowa kluczowe: biopreparaty, mikrobiologiczne środki ochrony roślin, pożyteczne mikroorganizmy, rolnictwo zrównoważone, ziemniak
The use of biopreparations in potato farming – an ecological alternative to chemical plant control
Abstract
Climate change and environmental degradation threaten Europe and the rest of the world. New agricultural production strategies greatly emphasize environmental protection and sustainable development harmoniously with nature. It is, therefore, necessary to develop new methods for restoring natural mechanisms of environmental stability in both the microbial community and crop plants. One of the most essential directions in developing and implementing biological methods in plant protection is using biopreparations based on bacteria, fungi, and viruses. Biopreparations restore soil fertility, provide plants with biologically active substances (e.g., hormones or vitamins), improve plant nutrition, e.g., nitrogen and phosphorus, and provide biological protection against phytopathogens. The benefits of using biopreparations in agriculture and potato cultivation, the principle of operation of biopreparations, and several types of biopreparations are discussed in selected examples.
Keywords: biopreparations, microbiological plant protection products, beneficial microorganisms, sustainable agriculture, potato