Tomasz Erlichowski, Mirosław Stoduś

Przedsiębiorstwo Rolne – Bl Holding Sp. z o.o. jako nowoczesny potencjał produkcyjny ziemniaka na Żuławach Wiślanych

Ziemn. Pol. 2024, 3: 42-45 il. IV str. okładki

Agricultural Enterprise – BL Holding Sp. z o.o. as a modern potato production potential in the Vistula Żuławy Region 

Joanna Miedzianka, Anna Pęksa i in.

Właściwości inhibitorowe, antyoksydacyjne i antydrobnoustrojowe kiełków ziemniaka odmian o różnej barwie miąższu oraz charakterystyka ich składu chemicznego

Ziemn. Pol. 2024, 3: 7-23, il., bibliogr., abstr., streszcz.

Streszczenie 

Kiełki ziemniaka są potencjalnym źródłem związków fitochemicznych, w tym wtórnych metabolitów wykazujących właściwości antyoksydacyjne i odżywcze. W literaturze znane są badania różnych autorów, w których przedmiotem są produkty odpadowe w przetwórstwie ziemniaków, jak obierki. Wskazuje się w nich na aktywność antydrobnoustrojową i cytotoksyczną suchych ekstraktów pozyskanych ze skórek bulw różnych odmian. W poniższej pracy badaniom poddano ekstrakty pozyskane z kiełków ziemniaka pięciu odmian, o tradycyjnej żółtej barwie miąższu oraz o barwie fioletowej i czerwonej. Różniły się one pod względem zawartości glikoalkaloidów, polifenoli, a także aktywności inhibitorów trypsyny, aktywności antyoksydacyjnej i antydrobnoustrojowej wobec bakterii Gram+ i Gram- oraz wobec drożdży. Ekstrakty z kiełków odmian o kolorowym miąższu wykazywały większą aktywność inhibitorów trypsyny niż z kiełków o miąższu żółtym. Wzrost drobnoustrojów w największym stopniu hamowały maceraty otrzymane z kiełków ziemniaka odmiany o miąższu fioletowym Blaue Annelise wobec B. subtilis, podczas gdy drożdże C. albicans były wrażliwe na działanie maceratów otrzymanych z kiełków fioletowych ziemniaków odmiany Blue Congo oraz ziemniaków odmiany Vineta o miąższu żółtym.

Słowa kluczowe: aktywność antydrobnoustrojowa, aktywność antyoksydacyjna, aktywność inhibitorów trypsyny, glikoalkaloidy, kiełki ziemniaka

Inhibitory, antioxidant and antimicrobial properties of potato sprouts of cultivars with different flesh colors and characteristics of their chemical composition

Abstract 

Potato sprouts could be a valuable resource of phytochemicals such as secondary plant metabolites, potential antioxidants and nutritive compounds. Researchers have identified and characterised other potato waste, like peels, and underlined the effects their extracts such as antimicrobial and cytotoxic activity. In this work, potato sprout extracts of five varieties were examined; they differed in major glycoalkaloid content, trypsin inhibitor activity, total polyphenol content and antioxidant activity, as well as in antimicrobial activity against Gram+ and G− bacteria, and yeast. Sprouts of coloured-fleshed tubers were characterised by higher trypsin inhibitor activity than sprouts of yellow potatoes. The strongest microorganism growth inhibition effect was observed for macerate with sprouts from the purple-fleshed Blaue Annelise variety against B. subtilis, whereas C. albicans yeasts were sensitive to macerates with sprouts from purple-fleshed Blue Congo and yellow-fleshed Vineta potato varieties.  

Keywords: antimicrobial activity, antioxidant activity, glycoalkaloids, potato sprouts, trypsin inhibitor activity

Jerzy Osowski

Selekcja negatywna – zabieg wymagany nie tylko na plantacjach nasiennych

Ziemn. Pol. 2024, 3: 23-37, il., bibliogr., abstr., streszcz.

Streszczenie

Selekcja negatywna była do niedawna postrzegana tylko jako zabieg niezbędny na plantacjach nasiennych, gdzie jej głównym zadaniem było ograniczenie porażenia rośłin wirusami i czarną nóżką. Prawidłowo wykonana pozwalała ograniczać o ok. 20% porażenie wirusami. Aby była skuteczna, zalecano wykonanie jej w kilku terminach, przy czym ten najważniejszy przypadał na okres końca wschodów, kiedy rośliny osiągały wysokość 15-25 cm. Obecnie, kiedy jakość bulw jest jednym z czynników decydujących o atrakcyjności handlowej, selekcja negatywna jest zalecana na plantacjach ziemniaków przeznaczonych na różne kierunki użytkowania. Usuwanie w trakcie wegetacji roślin i bulw porażonych chorobami ogranicza w znacznym stopniu rozprzestrzenianie się chorób zarówno w czasie wegetacji, jak i podczas przechowywania.

Słowa kluczowe: czarna nóżka, PLRV, PVM, PVY, selekcja negatywna, wirusy, ziemniak 

Negative selection – a treatment required not only on seed plantations

Abstract

Until recently, negative selection was primarily viewed as a necessary procedure in seed plantations aimed at curbing plant infections with viruses and blackleg. A well-executed negative selection can reduce virus infection by about 20%. It is recommended to perform this process multiple times, with the most crucial instance occurring at the end of emergence when the plants reach a height of 15-25 cm. In today’s context, where the quality of tubers determines commercial appeal, negative selection is a recommended practice in potato plantations for various purposes. The removal of diseased plants and tubers during the vegetation period plays a significant role in reducing disease spread, both during the vegetation and storage periods.

Keywords: black leg, negative selection, PLRV, potato, PVM, PVY, wiruses

Artur Szadkowski

Innowacyjne odmiany ziemniaka z oferty Agrico Polska Sp. z o.o.

Ziemn. Pol. 2024, 3: 3-6, il., abstr., streszcz.

Streszczenie

Ziemniaki Next Generation: Twister – średnio wczesna jadalna, skórka i miąższ żółte. Typ AB, nadaje się do mycia i pakowania, podwyższona tolerancja na niedostatek wody, plony powyżej 50 t/ha; Jolene – średnio wczesna jadalna, skórka i miąższ żółte. Typ B, idealna na domowe frytki. Nadaje się do mycia i pakowania, plony szacuje się powyżej 45 t/ha; Paradiso – jadalna, bulwy duże, skórka i miąższ żółte. Odporna na suszę, plony powyżej 50 t/ha, nadaje się do mycia i pakowania; Napoleon – do produkcji chipsów lub płatków, bulwy wyrównane, okrągłoowalne, skórka i miąższ żółte, duża zawartość suchej masy, niski poziom cukrów redukujących. Nadaje się do bardzo długiego przechowywania, podczas którego nie traci swoich walorów użytkowych w procesie wysmażania. Plony na plantacjach nawadnianych osiągają poziom 50-55 t/ha. 

Słowa kluczowe: charakterystyka odmian, postęp biologiczny, ziemniak

 

Innovative potato cultivars from Agrico Polska Sp. z o.o.

Abstract

Next Generation potatoes: Twister – medium early edible, skin and flesh yellow. Type AB, suitable for washing and packaging, increased tolerance to water deficiency, yields over 50 t/ha; Jolene – medium early edible, skin and flesh yellow Type B, ideal for making home fries. Suitable for washing and packaging, yields estimated at over 45 t/ha; Paradiso – edible, large tubers, skin, and flesh yellow, drought resistant, yields over 50 t/ha, suitable for washing and packaging; Napoleon – for the production of chips or flakes, uniform, round-oval tubers, skin and flesh yellow, high dry matter content, low level of reducing sugars. Suitable for very long storage, during which it does not lose its utility value in the frying process. Yields on irrigated plantations reach 50-55 t/ha.

Keywords: characteristics of varieties, biological progress, potato

Janusz Urbanowicz

Desykacja plantacji ziemniaka

Ziemn. Pol. 2024,3: 37-41, il., bibliogr., abstr., streszcz.

Streszczenie

Niszczenie naci, nazywane desykacją, przygotowuje plantację do zbioru, ale również uważane jest za ostatni zabieg ochronny, zabezpieczający bulwy przed zarazą ziemniaka. Na plantacjach nasiennych desykację przeprowadza się jeszcze w pełni wegetacji i dlatego nazywana jest zabiegiem wczesnego niszczenia naci. Podstawowym jej celem jest ochrona bulw przed infekcjami wirusowymi. Nać można niszczyć, stosując jedną z trzech metod: mechaniczną, chemiczną lub mechaniczno-chemiczną. Najkorzystniejsza jest metoda mechaniczno-chemiczna, która zapewnia równomierne zasychanie naci, nie powodując jej odrostów. W 2024 r. w rejestrze znajduje się pięć desykantów przeznaczonych do stosowania przez użytkowników profesjonalnych, które oparte są na trzech substancjach aktywnych (karfentrazon etylu, kwas nonanowy i pyraflufen etylowy).

Słowa kluczowe: desykacja, karfentrazon etylu, kwas nonanowy, niszczenie naci, pyraflufen etylowy, ziemniak

 

Desiccation of potato plantations 

Abstract

Destruction of haulm, called desiccation, prepares the plantation for harvest but is also considered the last protective treatment, protecting tubers from potato late blight. In seed plantations, desiccation is carried out in full vegetation, which is called early haulm destruction. Its primary purpose is to protect tubers from viral infections. Leaves can be destroyed using mechanical, chemical, or a combination of both methods. The most advantageous is the mechanical-chemical method, which ensures even drying of the haulm without causing its regrowth. In 2024, the register includes five desiccants intended for use by professional users, based on three active substances (carfentrazone-ethyl, nonanoic acid and pyraflufen-ethyl). 

Keywords: carfentrazone-ethyl, desiccation, foliar destruction, nonanoic acid, potato, pyraflufen-ethyl

Janusz Urbanowicz

II Ogólnopolskie Targi Ziemniaczane 

Ziemn. Pol. 2024, 3: 45 il. II strona okładki 

 

II National Potato Fair in Poland

Krystyna Żalejko

Bank informacji o sprzedaży sadzeniaków jesień 2024 / wiosna 2025

Ziemn. Pol. 2024, 3: 46-52