W dniach 17-18 września br. na terenach wystawowych oddziału Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kościerzynie odbyły się 23. Krajowe Dni Ziemniaka oraz targi „Jesień w polu i ogrodzie – Kościerzyński Dzień Ziemniaka”, współorganizowane przez Łódzki ODR zs. w Bratoszewicach oraz IHAR-PIB – Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie.
Głównym celem spotkania była próba odbudowania dawnej pozycji ziemniaka w polskiej kuchni poprzez zachęcanie konsumentów do zwiększania spożycia. Służyły temu prezentacje przez koła gospodyń ciekawych rozwiązań kulinarnych z ziemniakiem w roli głównej oraz szeroko pojęta edukacja – charakterystyka odmian dostępnych na rynku, informowanie o różnych typach kulinarnych (A, B, C) i przeznaczeniu poszczególnych odmian oraz promocja odmian krajowych i regionalnych.
W imieniu organizatorów targi otworzyli: dyrektor oddziału ŁODR w Kościerzynie Dorota Ryl wraz z reprezentującą wojewodę łódzkiego Elżbietą Kusideł, prezydentem miasta Sieradza Pawłem Osiewałą, profesorem Edwardem Arseniukiem – dyrektorem IHAR-PIB w Radzikowie oraz dyrektorem oddziału regionalnego ARiMR w Łodzi Pawłem Begierem. Tegoroczne Dni zgromadziły 140 wystawców, w tym 45 firm specjalizujących się w produkcji ziemniaków i wszystkie działające na rynku krajowym firmy hodowlano-nasienne. Oprócz stoiskowej sprzedaży kwalifikowanych sadzeniaków różnych odmian zorganizowano polową kolekcję promocyjną (łącznie 112 odmian wpisanych do krajowego rejestru oraz odmiany z Katalogu Wspólnotowego). Zwiedzającym kolekcję udostępniono broszury z opisem najważniejszych cech prezentowanych odmian. Wystawę wybranych i perspektywicznych 40 odmian ziemniaka (jadalnych i dla przemysłu spożywczego) z krajowego rejestru można było także obejrzeć na stoisku IHAR. Dyżurujący specjaliści z Bonina i Jadwisina udzielali informacji na temat odmian i kryteriów ich doboru do uprawy na różne kierunki użytkowania oraz rozwiązywania problemów w ochronie.
W pierwszym dniu targów odbyły się seminaria szkoleniowo-dyskusyjne, których tematyka cieszyła się dużym zainteresowaniem:
- Ochrona ziemniaka przed szkodnikami – dr inż. Tomasz Erlichowski (IHAR-PIB, ZNiOZ Bonin)
- Choroby ziemniaka – nowe, stare problemy – dr inż. Jerzy Osowski (IHAR-PIB, ZNiOZ Bonin)
- Uprawa ziemniaka na najwcześniejszy zbiór – dr inż. Barbara Lutomirska (IHAR-PIB, Oddz. Jadwisin)
- Racjonalne nawożenie plantacji ziemniaka – dr inż. Cezary Trawczyński (IHAR-PIB, Oddz. Jadwisin)
- Jak zwiększyć konkurencyjność uprawy ziemniaka jadalnego– dr Wojciech Nowacki (IHAR-PIB, Oddz. Jadwisin)
- Integrowana ochrona ziemniaka – prof. Katarzyna Rębarz -SYNGENTA
Odbyły się również pokazy kulinarne i degustacja potraw z ziemniaków. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mieleszynie (gmina Bolesławiec) przygotowywały na scenie dwie potrawy: kotlety ziemniaczane i pierogi ruskie. Do skosztowania ustawiały się kolejki chętnych i dla nikogo nie zabrakło tych smakowitości.
Konkursy
W drugim dniu odbyło się wiele konkursów:
„Ziemniaczane inspiracje – najlepsza potrawa z ziemniaka”, w którym udział wzięło 8 podmiotów:
– Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną”
– Koło Gospodyń Wiejskich w Rudzie
– Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Rakowiczanka”
– Zenon i Beata Borowscy
– Stowarzyszenie „Nasza Przyszłość” Brzeźnio
– Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi „Przyszłość dla Żelisławia”
– F.H.U. Bogumiła Sobieraj z Jezior
– Koło Gospodyń Wiejskich w Orchowie
Za najsmaczniejszą potrawę uznano gołąbki ziemniaczane, przygotowane przez Stowarzyszenie „Nasza Przyszłość” z gminy Brzeźnio, a wyróżnienie przyznano Stowarzyszeniu na Rzecz Rozwoju Wsi „Przyszłość dla Żelisławia” za szagówki kraszone skwarkami z gotowaną kapustą.
„Najcięższa kościerzyńska pyrka” – dla producentów ziemniaków, w którym udział wzięło 9 rolników. Najcięższa okazała się bulwa odmiany Bellarosa o wadze 1488 g, która urosła na polu Józefa Pawlikowskiego ze Stefanowa Ruszkowskiego w gminie Brzeźnio.
„Najdłuższa obierka z pyrki” – dla odwiedzających. Najdłuższą obierkę, 136,5 cm, wystrugała Iwona Stefanek z Glinna Kolonii w gminie Warta.
„Rzut pyrką do koszyka” – najcelniej rzucał Wowa Pobieda ze Zduńskiej Woli. Uczestników konkursów uhonorowano dyplomami oraz nagrodami.
Konsumencki konkurs jakości kulinarnej – na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka XXIII Krajowych Dni Ziemniaka.
Do konkursu prowadzonego przez pracowników IHAR w Boninie firmy hodowlano-nasienne zgłosiły łącznie 6 odmian o wyróżniającym się smaku i walorach kulinarnych, które zaszyfrowano pod numerami od 1 do 6. W konkursie uczestniczyły następujące odmiany:
– Lech – Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR
– Ignacy – Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o. w Strzekęcinie
– Annalena – Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o.o.
– Lady Christl – Agriana Sp. z o.o.
– Tacoma – Norika Polska Sp. z o. o.
– Lilly – Solana Polska Sp. z o. o.
Ziemniaki po obraniu zalano wrzącą wodą i ugotowano. Wszyscy chętni po skosztowaniu każdej odmiany wybierali tę – według nich – najsmaczniejszą poprzez wrzucenie do urny odpowiedniego numerka.
I miejsce w tegorocznej edycji konkursu otrzymała Annalena (hodowca Europlant). Właściciel zwycięskiej odmiany otrzymał puchar oraz dyplom XXIII Krajowych Dni Ziemniaka.
Program
XXIII Krajowych Dni Ziemniaka i targów „Jesień w polu i ogrodzie – Kościerzyński Dzień Ziemniaka”
Kościerzyn k. Sieradza, 17-18 września 2016 r.
Imprezy odbywają się w sobotę 17.09. (w godz. 10.00-16.00) i w niedzielę 18.09. (w godz. 9.00-16.00)
Wystawa maszyn i środków do produkcji ziemniaków oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej
- Oferta odmianowa firm i hodowli roślin (kwalifikowane sadzeniaki i nasiona)
- Zwiedzanie poletek demonstracyjnych odmian ziemniaka zarejestrowanych w Polsce
- Pokaz polowy maszyn do technologii produkcji i zbioru ziemniaków
- Wystawa odmian oraz prezentacja objawów chorób i szkodników wraz z konsultacją metod zwalczania
- Pokaz kulinarny potraw z ziemniaka
- Konkurs kulinarny na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka
- Konkursy z „kościerzyńską pyrką” w roli głównej
- Doradztwo w zakresie postępu biologicznego, technologicznego, organizacyjnego i marketingu
- Kiermasze, potrawy z ziemniaków, występy regionalnych zespołów artystycznych
- Kiermasz kościerzyńskich ziemniaków jadalnych
- Kiermasze: kwiatów, krzewów i urządzeń do ogrodu
- Wydawnictwa rolnicze
Program pokazów, konkursów i seminariów szkoleniowych
Sobota, 17 września
10.00-16.00 – Wystawa rolicza i ogrodnicza
11.00-12.00 – Oficjalne otwarcie XXIII Krajowych Dni Ziemniaka
12.00-12.50 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Ochrona ziemniaka przed szkodnikami
12.50-13.40 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Choroby ziemniaka – nowe, stare problemy
13.40-14.30 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Technologia uprawy na najwcześniejszy zbiór
14.30-15.20 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Racjonalne nawożenie plantacji ziemniaka
15.20-16.00 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Jak zwiększyć konkurencyjność ziemniaka
17.00-22.00 – Spotkanie towarzyskie wystawców i zaproszonych gości
Niedziela, 18 września
09.00-16.00 – Wystawa rolnicza i ogrodnicza
09.30-13.30 – Zgłoszenia do konkursu dla producentów ziemniaka „Najcięższa kościerzyńska pyrka”
11.00-14.00 – Pokaz polowy maszyn do technologii produkcji i zbioru ziemniaków i innych maszyn rolniczych
11.00-13.00 – Konkursy „Ziemniaczane inspiracje – najlepsza potrawa z ziemniaka”
11.30-13.30 – Konkursy z kościerzyńskimi pyrkami
12.00-16.00 – Występy regionalnych zespołów artystycznych
13.00-14.00 – Konkurs jakości kulinarnej wybranych odmian ziemniaka
14.00-15.00 – Podsumowanie konkursów
16.00 – Zakończenie targów