W dniu 23 sierpnia br. odbyły się 22. Krajowe Dni Ziemniaka. W tym roku gościliśmy w Centrum Edukacyjno Wystawowym WODR Poznań w Marszewie k/Pleszewa.
Tematem przewodnim tegorocznego spotkania branży było hasło – „Ziemniak – integrowana uprawa, jakość i spożycie”. Wielkopolska to szczególny rejon mający swój duży udział w produkcji rynkowej ziemniaków w naszym kraju. Region ten związany jest z ziemniakiem od dawna: historycznie, kulinarnie i kulturowo pod nazwą „Pyrlandia”. Najważniejszym celem spotkania była próba odbudowania spożycia ziemniaka w Polsce, zachęcenie konsumentów do zwiększania spożycia, głównie przez ciekawe rozwiązania kulinarne proponowane przez koła gospodyń oraz informacje dotyczące odrębności typów kulinarnych (A, B, C), przeznaczenia i oceny odmian na rynku.
Współorganizatorami tegorocznej imprezy był WODR Poznań i IHAR-PIB, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie. W imieniu organizatorów uczestników powitali dr M. Jaworski – dyrektor WODR Poznań oraz prof. E. Arseniuk – dyrektor IHAR-PIB w Radzikowie.
Tegoroczne Dni zgromadziły 30 firm specjalizujących się produkcją ziemniaka, które wystawiły swoje oferty sprzedaży, w tym wszystkie działające na rynku krajowym firmy hodowlano-nasienne. Oferta związana z postępem biologicznym (paletą nowych– perspektywicznych odmian), oprócz prezentacji stoiskowej sprzedaży kwalifikowanych sadzeniaków różnych odmian, zorganizowano polową kolekcję promocyjną (łącznie ponad 90 odmian wpisanych do Krajowego Rejestru oraz odmiany z Katalogu Wspólnotowego). Zwiedzającym kolekcję udostępnione zostały broszury z krótką opisową charakterystyką najważniejszych cech poszczególnych odmian. Wystawę poglądową wybranych i perspektywicznych 40 odmian ziemniaka (jadalnych i dla przemysłu spożywczego) z Krajowego Rejestru Odmian można było także obserwować w hali wystawowej na stoisku IHAR. Dyżurujący specjaliści z IHAR Bonin i Stowarzyszenia Polski Ziemniak udzielali informacji na temat odmian i kryteriów ich doboru do uprawy na różne kierunki użytkowania oraz rozwiązywania problemów w ochronie.
Konkursy
Na najsmaczniejszą potrawę z ziemniaków
Podczas trwania dnia XXII Krajowych Dni Ziemniaka w Marszewie został rozstrzygnięty konkurs na potrawy z ziemniaków. Organizatorami konkursu pod nazwą „Festiwal Smaków – konkurs potraw z ziemniaków” byli Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim oraz Koła Gospodyń oraz inne lokalne grupy Działania.
Do zmagań konkursowych przystąpiło 10 grup – 8 Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego oraz Środowiskowy Dom Samopomocy w Czerminie. Zespoły te zaprezentowały szereg różnorodnych potraw, między innymi: pyrczoki, babki ziemniaczane, szagówki, szare kluski, zapiekanki z ziemniaków, ziemniaki pieczone nadziewane, ziemniaki smażone, kotlety i krokiety z ziemniaków, pierogi oraz kilka zup na bazie ziemniaków. Laureatami Festiwalu Smaków zostały wszystkie koła gospodyń, w podsumowaniu konkursu nagrodzono praktycznymi upominkami w postaci sprzętu AGD i wręczeniem dyplomów.
Po zakończeniu oceny miała miejsce powszechna degustacja, dla wszystkich osób, które przybyły na XXII Krajowe Dni Ziemniaka, podczas której można było nie tylko spróbować wszystkich potraw, ale również otrzymać przepisy, według których zostały one przygotowane.
Konsumencki Konkurs jakości kulinarnej – na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka w roku 2015
W ramach promocji odmian jadalnych przeprowadzono także konkurs jakości kulinarnej ziemniaków ugotowanych. Do konkursu prowadzonego przez pracowników IHAR w Boninie poszczególne firmy hodowlano-nasienne zgłosiły łącznie 7 odmian o wyróżniającym się smaku i walorach kulinarnych, które zaszyfrowano pod numerami od 1 do 7. Odmiany uczestniczące w konkursie kulinarnym to:
- Jurek – Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR
- Ignacy – Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka Sp. z o.o.
- Elfe – Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o.o.
- Jazzy – Agriana Sp. z o.o.
- Madeleine – Agrico Polska Sp. z o. o.
- Gala – Norika Polska Sp. z o. o.
- EL Mundo – KWS Polska Sp. z o. o.
Uczestnicy odwiedzający XXII Krajowe Dni Ziemniaka mogli skosztować każdej z 7 odmian ziemniaka i wybrać tę najsmaczniejszą. Odmiany były wcześniej obrane, zalane wrzącą wodą i ugotowane w sposób tradycyjny. Po ugotowaniu odmiany były oceniane przez uczestników KDZ, którzy w anonimowej ankiecie głosowali na najsmaczniejszą odmianę. Po podliczeniu ocen przez komisję konkursową ogłoszono wyniki.
Najwyższą lokatę – I miejsce w tegorocznej edycji konkursu otrzymała odmiana JAZZY (hodowca. Agriana). Właściciel zwycięskiej odmiany otrzymał – puchar XXII Krajowych Dni Ziemniaka i drugi od wojewody wielkopolskiego.
Uczestnikami Krajowych Dni Ziemniaka, zarazem zwiedzającymi, byli głównie producenci, rolnicy i inne osoby profesjonalnie zainteresowane biznesem związanym z ziemniakiem. W części szkoleniowej i dyskusyjnej odbyły się w namiocie konferencyjnym 4 seminaria poświęcone kluczowym aspektom produkcji ziemniaków oraz problemom ochrony przed najważniejszymi szkodnikami i chorobami.